Raspisan poziv za obnovu bedema između kula 10 i 11 Smederevske tvrđave

SMEDEREVO 5. avgust 2023 – Na portalu javnih nabavki danas je objavljen poziv Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture izvođačima na realizaciji projekta konzervatorsko-restauratorskih radova na bedemu između kula 10 i 11 Smederevske tvrđave. Vrednost posla je procenjena na 7.837.500 dinara bez PDV-a, a rok za prijavljivanje je 21. avgust.

Ovaj bedem je, po dokumentaciji koja prati javnu nabavku, dužine 39 metara i debljine 3,8 metara. Visina bedema je sa unutrašnje strane oko 9 i po, a sa spoljašnje oko 11 i po metara. Na bedemu nedostaju skoro svi zupci i parapeti, kao posledica eksplozije 5. juna 1941.

Sredstva za ovaj posao obezbeđena su na konkursu Ministarstva kulture, a izvođač bi trebalo da ih obavi u roku od 90 kalendarskih dana od dana uvođenja u posao. Ovo je naročito bitno s obzirom na poodmaklu građevinsku sezonu. U Regionalnom zavodu se samo nadaju da, poučeni prethodnim lošim iskustvima, neće biti žalbi na izbor izvođača, koji su u nekim ranijim slučajevima usporavali i produžavali postupak javne nabavke do momenta kada građevinski radovi ni po kalendaru ni po vremenskim prilikama više nisu bilo mogući.

Skorašnji članci

error: Content is protected !!